spirit

DSC01418.JPG
 
 

Kioto 22.10.2017

 

Kuulin myös ihastuttavan yksityiskohdan sintolaisista hautajaista.

Vieraiden tuomista kukka-asetelmista tilaisuuden lopuksi  leikataan kukat ja sirotellaan arkussa makaavan vainajan päälle.

Miten kaunis jokin uskonnollinen riitti voikaan olla.

 

 
 
DSC01765.JPG

LEIKITÄÄN HAUTAJAISIA

Varsovan nukkekotimuseo avaa uskonnollisen leikin mahdollisuuksia. Museon yksi osasto esittelee pääosin katolilaista leikkikulttuuria. Pienoisleikkivälineinä ovat krusifiksit, kalkit, hauta-arkut, rukousnauhat.

(Oikeanpuoleinen kuva vaihtuu klikkaamalla)

Saint Catherine of Alexandria, 1509

Saint Catherine of Alexandria, 1509


Pawel Althamer

Varsovalainen kuvanveistäjä ja performanssitaiteilija esittäytyy ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Althamer on todennut, että meillä kaikilla on omat roolimme, mutta leikkiessämme nukeilla voimme unohtaa nämä meille määritellyt tai itse määrittelemämme toiminnan rajat. Leikkiessämme ymmärrämme, että olemme itse tarinan luojia ja voimanlähteitä.

Hamin parkkipaikalla odottaa taiteilijan näkemys linja-autosta. Kyytiin astuva ei tiedä reitistä, ei määränpäästä. Kyse taitaa olla elämästä.

Hamin parkkipaikalla odottaa taiteilijan näkemys linja-autosta. Kyytiin astuva ei tiedä reitistä, ei määränpäästä. Kyse taitaa olla elämästä.

Liukumäki

Kun Althamer vuonna 2010 valittiin Aachen Art Prizen voittajaksi, hän vaihtoi palkintoon kuuluvan näyttelyn yhteisölliseen projektiin. Projektin sisällöksi valikoitui lapsille leikkimiseen tarkoitettu saarnastuolia muistuttava liukumäkiveistos, joka toteutettiin yhdessä lasten kanssa paikalliseen, Saksan Aachen-Nordissa sijaitsevaan uusgoottilaiseen kirkkoon.

Se viittaa muodoltaan eurooppalaiseen kirkkoarkkitehtuuriin ja teemaltaan eri uskontoihin ja kristinuskon käsitykseen Jeesuksesta lasten ystävänä. Althamerin puinen omakuva kutsuu kaikki mukaan osallistumaan.

Pavel 2.jpg
Alakerran asukas on sotkuinen ja ylipainoinen, yksinäinen mies, jota ympäröivät kaikenlaiset kulutushyödykkeet elektoroniikasta elintarvikkeisiin.  Nukkien tekeminen oli tärkeä elinkeino Althamerin perheelle 1990-luvulla, ennen kuin hän vakiinnutti asemansa taiteilijana.

Alakerran asukas on sotkuinen ja ylipainoinen, yksinäinen mies, jota ympäröivät kaikenlaiset kulutushyödykkeet elektoroniikasta elintarvikkeisiin.

Nukkien tekeminen oli tärkeä elinkeino Althamerin perheelle 1990-luvulla, ennen kuin hän vakiinnutti asemansa taiteilijana.


European Conference on Christian Education 25. - 29.3.2019

Dirk Schliephake 1.jpg

Omakuvat foliosta

Kuvanveistäjä ja pastori Dirk Schliehake Hannoverista johdattaa seminaarivieraat aloitusosuudessaan omakuvien äärelle. Jokainen meistä muotoilee folioihmishahmon. Pienoisveistoksen tulisi ilmentää osallistujan sisäistä oloa seminaarin alkaessa. Tämän jälkeen työskentely jatkuu niin, että jokainen kertoo millaisia ajatuksia hänelle tulee vierustoverin veistoksesta. Lopuksi veistokset asetellaan hiekoitetulle alustalle, niin että kukin veistos on kosketuksessa ja yhteydessä johonkin toiseen. Seminaarin aikana oman hahmon asentoa voi käydä muotoilemassa tunnetilan mukaan. Alati muuttuva dynaaminen veistos!

Tarinankerrontaa pienoishahmoilla

Dirk Schliehake luottaa puhtaisiin materiaaleihin: hiekkaan, kiviin, savitiiliin, yksinkertaisiin puuhahmoihin. Vähitellen pöydälle rakentuu kuva kertomuksesta. Syntyy vahva tunneside hahmoon, jonka asemapaikka muuttuu kertomuksen edetessä. Välillä Dirk pysäyttää työpajaan osallistuvan aikeet. Älä siirrä, jos et ole varma mitä teet, hän ohjaa.

 
 
Michaeliskloster i.jpg

Minimalismi antaa tilaa ajatuksille

Valmiit materiaalit voi tilata osoitteesta

www.michaeliskloster.de tai sähköpostitse kigo@michaeliskloster.de

 
Michaeliskloster.jpg

Muuntuvia asentoja rautalangasta ja paperista

Kolmesta rautalangasta ja parista pahvinpalasta syntyy keho, joka vaatetaan kuitupaperilla. Hahmot kestävät yllättävän rajua taivuttelua.

 
Angela kunze-beikufner.jpg

Symbolityöskentelyä Angelan mukaan

Psykoterapeutti, klovni, pastori ja teologi Angela Kunze-Beiküfner on kehitellyt menetelmän, jossa voi hyödyntää materiaaleja tavallisesta oppimisympäristöstä. Pöydälle on sijoitettu esineitä. Parettain valitaan yksi esine, joka puhuttelee heitä. He keskustelevat ajatuksista, metaforista, joita esine synnyttää. Esine palautetaan pöydälle. Tämän jälkeen avataan kirjekuori, jossa on lauseita uskontojen pyhistä teksteistä: Jumala on kuin tohtori, Jumala on kuin aurinko…Lauseille etsitään vastinpari pöydällä olevista esineistä. Lopuksi liitetään jokaisen esinelauseparin yhteyteen huopasydänmerkki.


Helsingin Diakonissalaitoksen kirkko

valmistui 1897 yhtä aikaa sairaalan, sisarkodin ja talousrakennuksen kanssa. Tuohon aikaan kampuksella nuoret naiset ja lapsettomat lesket valmistuivat kampuksella diakonissoiksi ja sairaanhoitajiksi.

Kirkossa on pääkaupunkiseudun vanhimmat paikallaan säilyneet pneumaattiset urut.

Helsingin diakonissalaitoksella Fazer Amica vastaa Suomen kirkoissa tarjottavien ehtoollisleipien valmistuksesta 2 miljoonan kappaleen volyymilla.

Diakkappeli3.jpg
Diak ehtoollisleivät.jpg
Diakaula.jpg

Käsitekartta.jpg

Kuusivuotias espoolaistyttö merkitsee joulun keskeiset sisällöt käsitekarttaan:

Jeesus syntyy. Kuusi. Joululaulut. Joulupuuro. Seimi. Piparit.


Sonkajärven tsasounan paanutettu sipuli ja a risti kaipaa korjaajaansa. 28.7.2018

Sonkajärven tsasounan paanutettu sipuli ja a risti kaipaa korjaajaansa. 28.7.2018

VAELLUS PYHIIN

...soutaminen ja hiihtäminen muistuttavat, että uskonnollinen kokemus ei tapahdu ruumiillisuutemme ulkopuolella. Fyysinen väsymys, mielessä soiva toistuva rukouslaulu tai hiljaisuus sekä ympäröivä luonto saavat yhdessä aikaan ainutlaatuisen meditatiivisen tilan. Tämä ruumiillistunut uskonnollisuus on mahdollisesti yksi syy, mikä nykyihmisiin vetoaa pyhiinvaellusperinteessä.... kirjoittaa Elina Vuola teoksessa Vaellus Pyhiin, Kirjapaja, 2018.


Kuoma-auto.jpg
Canaria.jpg

Benalmadena, Spain

Kuva I

Uskonto saa näkyä. Kuorma-auton kopin vasemmalle puolelle on maalattu Neitsyt Maria ja oikealle puolelle Kristus.   

Kuva II 

Uskonto saa näkyä. Talon ulkoseinään on valettu kolo, johon tehty pienoisalttari. 


Bazylika Mariacka

GDANSK, 6.12.2017

 
DSC01607.JPG
DSC01601.JPG
DSC01610.JPG