Praha, Modernin taiteen museo Dox

DSC00180.JPG
 
 
 

toisaalla

 
 
 

DSC01749.JPG

Autuaskasvoiset puuveistokset

ovat saaneet nimekseen Saint Catherine of Alexandria tai Beautiful Madonna from Kazimerzo tai yksikertaisesti Virgin and Child. Varsovan kansallismuseossa pyhä taide ei ole pultattu korkealle katsottavaksi, sitä saa katsoa silmästä silmään. Yläkerroksissa lapset ja nuoret jäljentävät mestariteoksen osia, seniorit istuvat osastovirkailijoina ja ovat itäeurooppalaisiksi yhteistyöalttiita.

Saint Catherine of Alexandria, 1509?

Saint Catherine of Alexandria, 1509?

Dream of the Peoples Repupblic of Poland.

Varsovan kiistellyin ja korkein rakennus, 230 metriä, on omistettu Stalinille.  Hääkakkumaisen tieteen ja kulttuurin palatsin sokkeloihin kätkeytyy  Muzeum Domkón dla Lalek.  Siellä vierailijaa pyydetään koputtamaan ovea, vetämään pariovet auki. Sen myötä avautuu yli 130 historiallista nukkekotiminiatyyriä koettavaksi, kuten Dream of the Peoples Repupblic of Poland.

Dance Consert -teoksen tanssija tervehtii tuttaviaan kulttuuripalatsin terassilla.

Dance Consert -teoksen tanssija tervehtii tuttaviaan kulttuuripalatsin terassilla.

Hotel Polonia Palacen aamupalalla tarjotaan vodkaa pullosta,

itse annosteltavaksi. Vankkarunkoiset miehet kuin peltotöistä karanneina ja naiset tavallista rehevärintaisempina huristavat moottoroiduilla potkulaudoillaan leveitä ulitsoja pitkin.  Kuka tahansa, jolla on lippu illan esitykseen, saa kuulla elektomagneettisia aaltoja. Kolmen naisen väkivaltaisessa ja Ola Maciejewskan ohjaamassa Dance Concert -teoksessa tanssijoiden kädet ja jalat vinguttavat katsojakuulijan äärirajoille asti. Ja jos päätä pakottaa, vanhan kaupungin laidalta saa mieleisensä turkislakin, hännällä tai ilman.

Ja lisäksi vielä yrttejä, leikkokukkeja, napitettavia mekkoja, avandgart! Täällä keksitään performanssitaiteen uudet askelmerkit!


Parreirinha de Alfama

on lissabonilaisten mielestä superlatiivi,  otollisin positio fadoon. Yleisöä pyydetään fokusoimaan läsnäolon hetkensä kaihoisiin tarinoihin. Muutamat sulkevat silmänsä fadistien lailla. Tätä Unescon aineetonta kulttuuriperintöä, köyhien sosiaalipoliittista ääntä on laulettu Parreirinha de Alfamassa reilusti yli 60 vuotta.

Lissabonin yössä fadista Pedro Galveias ja viola da fado -soittaja Bruno Costa , 19.5.2019

Lissabonin yössä fadista Pedro Galveias ja viola da fado -soittaja Bruno Costa , 19.5.2019

PERFEITO

Ravintola on intiimi ja koristelu  fadokitaroin ja Amália Rodrigues-rintakuvin. Aterimet kilahtavat lattialle ja viinilasit kupsahtavat kumoon. Silti on ihanaa. Leipään koverrettua Grouper in a loaf gently stewed with baby potatoes and prawns tekee mieli suositella.

Seinään on avattu pikkuruinen luukku, johon talon palvelusväen edustaja asettuu silloin tällöin. Kuin elävä muotokuvamaalaus. Taiturimaisesti kilpasoittavat Bruno Costa (viola da fado) ja Paola Valentin (guitarrista). Fadista Pedro Galveias tarjoaa ponnekkaan miesnäkökulman. Väliajoin hän suuntaa aukion reunaan, taksikuskien ja fadomuseon läheisyyteen. Polttaa tupakan ja valmistautuu illan viimeiseen settiin, johon kukin illan esiintyjistä liittyy vuorollaan.

(vasemmanpuoleista klikkaamalla pääset vaihtamaan kuvaa)
Pääruokana tarjoillaan esimerkiksi Grouper in a loaf gently stewed with baby potatoes and prawns

Pääruokana tarjoillaan esimerkiksi Grouper in a loaf gently stewed with baby potatoes and prawns


Vesi, kranaattituli, kellari, kylmyys ja ystävyys

Kesäkuussa vuonna 2010, melkein viisitoista vuotta sodan päättymisestä, Jasminko Halilović julkaisi sosiaalisessa mediassa kysymyksen: What was a war childhood for you? Puolestatoista tuhannesta vastaustauksesta editoitiin myöhemmin kirja ja rakennettiin Sarajevon Logavino-kadulle kokonainen War Childhood Museum. Tänä päivänä kolmekymppiset vanhemmat vierailevat museossa lastensa kanssa, herkistyvät vitriineihin aseteltujen lelujen äärellä. Pöydälle on asetettu nenäliinapaketti.

Vuoden 2018 eurooppalaiseksi museoksi valittu War Childhood Museum sijaitsee osoitteessa Logavino 32, Sarajevo.

Vuoden 2018 eurooppalaiseksi museoksi valittu War Childhood Museum sijaitsee osoitteessa Logavino 32, Sarajevo.

Matkalaukku ja muoviankka

Kaupungissa jo melkein ammuttiin…yhtenä yönä isä tuli kotiin ja sanoi: ”Huomenna mennään rannalle.” Pakkasin laukkuuni uimapuvun, sandaalit ja päiväkirjan. Menemme rannalle! Aamulla veljeni, äiti, täti ja minä liityimme seurueeseen, joka jätti kaupungin. Menemme rannalle. Mustapipoiset miehet pysäyttivät meidät ja pitivät meitä panttivankeina kolme vuorokautta. Näenkö merta enää koskaan? Kaksi kuukautta myöhemmin saavuin Alankomaihin, missä yhä elän. Kaikki muistoni ovat tässä matkalaukussa.

Iva, 1981

 

Olen kymmenen vuotta vanhempi kuin siskoni. Me emme jättäneet Sarajevoa sodan aikana. Kolmevuotias siskoni oli innokas leikkimään. Vietimme paljon aikaa kotona ilman sähköä. Minä viihdytin siskoani tällä muoviankalla. Siskollani oli tapana istua sohvalla ja minä olin häntä vastapäätä nojatuolin takana. Hän seurasi nukketeatteriesitystä, jota minä johdin. Kerroin uuden tarinan joka kerta, ja nuket laukkasivat nojatuolin käsinojia pitkin. Tämä ankka on viimeinen, jolla esiinnyin.

Amira 1979

DSC04757.JPG
DSC04759.JPG

kukaan ei ehdi syödä maahan tömähtäviä appelsiineja

Cordobassa nurmikot täplittyvät ja täyttyvät oranssinkeltaisista hedelmistä. Ikääntyneet naiset kävelevät kadulla useimmiten värikkäisiin ja kukka-aiheisiin mekkoihin pukeutuneena,  kuin suoraan kampaamoista tulleina. Ilmaan on sekoittunut lukuisa määrä kiehtovia kasvituoksuja, hajuaistin tarkoituksesta ja merkityksellisyydestä tulee tietoiseksi toisella tapaa kuin Espoossa.

 
DSC03487 (2).JPG

Lajissaan maailman ainoa

ammatikseen konsertoiva fadokitaristi Marta Pereida da Costa, esittäytyy keskustan Teatro Gõngorassa. Ohjelma levittäytyy säkkijärvipolkkamaisista kiihdytyksistä Summertime-versiointiin. Hänen omistautumistaan vaativaan ja vaikeaan instrumenttiin ihaillaan syystä.

Konserttikokonaisuuden jälkimaku on hämmentynyt, sellainen, ettei mieli tee ostaa levyä niin kuin toisilla, niin kuin tavallisesti.  7.7.7018

Konserttikokonaisuuden jälkimaku on hämmentynyt, sellainen, ettei mieli tee ostaa levyä niin kuin toisilla, niin kuin tavallisesti.

7.7.7018

Erityisen ystävällinen myyjätär innostuu parsimaan ja viimeistelemään pöytätabletteja, jotka juuri päätän ostaa. Käsien liikekieli ja neulan käsittelytaito kertoo pitkäaikaisesta kokemuksesta. Plaza de la Corredera kokoaa yhteen aukion reunamille joukon vanhan tavaran myyjiä.

Erityisen ystävällinen myyjätär innostuu parsimaan ja viimeistelemään pöytätabletteja, jotka juuri päätän ostaa. Käsien liikekieli ja neulan käsittelytaito kertoo pitkäaikaisesta kokemuksesta. Plaza de la Corredera kokoaa yhteen aukion reunamille joukon vanhan tavaran myyjiä.

Mezquita-Catedral de Cordoba

on kaupungin päänähtävyys. Katsomusevoluution vaiheet, islamilaisen ja länsimaisen pyhän tilan rakennuskulttuuri törmäytyy ennen näkemättömällä tavalla yli tuhat vuotta vanhassa olevassa rakennuksessa. Punavalkoraitaiset holvikaaret kertautuvat ja muodostavat signeerauksen kaltaisen tunnuksen, Marianne-karkkiefektin.

DSC03576.JPG
DSC03600.JPG

Within this water I sense / a seed / how glides the past / in its perpetual motion… aloittaa espanjalainen runoilijakriitikko Beatriz Henrnanz (s 1963) runonsa Seed of Water. Sen voi lukea kokonaan esimerkiksi cordobalaisen hammamin odotteluhuoneen pöydältä. Jos haluaa täydellisen andalusialaisen illan, on syytä varata kokovartalohieronta, valita öljytuoksuksi appelsiinia, laventelia tai ruusua, virkistyä lopuksi altaissa opastetussa järjestyksessä lämmin, kuuma, kylmä ja höyryä. Sen jälkeen voi kävellä parin plazan ja tapaksien kautta Soho Boutique -hotelliin, jos malttaa.

Cordoba on kivestä työstetty ja täynnänsä ihastuttavia struktuureja (klikkaa kuvaa).


Mucho aitäh!

Puhukaa rakkaudesta, vierustoverille, Silvia täsmentää. Uno-dos-tres-cuatro-cinco-seis, hän laskee kitaran kaularaudalle paikkaa ja kysyy: No? Mitä tapahtui?

DSC02914.JPG

AVOJALOIN 

barcelonalainen Silvia Péres Cruz musisoi ja laulaa koirastaan, edesmenneestä ystävästään, runoilijan isästä, sateesta, lauluja itsensä ja toisten kirjoittamia. Samalla kertaa voimakas ja hauras tulkinta ei lipsu ohi. Tottuneesti luonnonlapsimainen Silvia taittaa helmat reisiensä väliin, kasvot profiilissa ottaa vastaan taputustyrskyt, luo kainouden säätilaa ja juttelee englantia jota ei osaa. Laulajattaren väliosapreesens muodostuu osaksi merkittävää iltaa.

DSC02941.JPG

TAKE THIS WALTZ

Lorcan espanjalaiset sanat ja Leonard Cohenin sävelet, Take This Waltz, rusetoi Vaba Lavan lauantai-illan. Silvia Pérez Cruz ujuttaa jalkateränsä vihreisiin korkokenkiin, kiittää moneen kertaan noussutta yleisöään mucho aitäh, soittaa ylimääräisen ja kiiruhtaa omistuskirjoittamaan aulabaarissa myytäviä levyjä.

Silvia Pérez Cruz,  Jazzkaar, Vaba Lava, Tallinna, 28.4.2018.

 

DSC02955.JPG

 

Festivaali Jazzkaari soi Telliskiven kulttuuritiloiksi muuntuneella teollisuusalueella.

Telliskivessä voi ostaa myös erityisiä kestävän kehityksen mukaisia asusteita. EheMood myy sellaisia osoitteessa Telliskivi 60A.


Klikkaa tunnelmasta toiseen.

Taidan olla rakastunut,

kun kävelen madrilaiset Eduardo Riviera -housut jalassani ja kuuntelen liikennevalojen linnunlaulua, sirkutusta, kun tolpassa vilkkuu vihreät ihmishahmot käsi kädessä.  Espanjankielinen juureva metropoli osuu mucho. Sen nimi ei ole enää Campo de las Naciones, metropysäkin, jonne olen matkalla. Feria International de Arte Contemporáneo, tuttavallisemmin Arco, kokoaa taiteen ammattilaiset ja yleisön Madridiin. Forsblomin ja Anhavan galleriat erottuvat puhtaan leikillisinä ja keveinä. Heikki Marilan Miasma-työ uhkuu elinvoimaa, flamencon sykettä.

Alapuolella karusellissa liukuu järjestyksessä teokset:

Joaquin Boz Nueva Sustrancia 2018, José Maria Sicilia La Logura del rer 2016, Heikki Marila Miasma 2017, Rafa Macarron Afterwork 2018, Marc Desgrandchamps Untitled 2016,  Michel Perez Pollo 10-Jun 2016, Anna Tuori Duty 2017-2018, Armen Elo Yan Snow White or Alice in Wonderland 2013, João Quelroz Untitled 2016-2017


Click on the window

Art is the discarting of Reality lause kääntää katseeni kohti valoa siivilöivien kankaiden takaisiin maisemiin, niiden osanäkymiin.  All opionions are someone else’s. All art is based sensation. Portugalilaisen Fernando Pessoan vangitsemia lauseita on painettu suoraan ja runsaasti Reina Sofiassa, taiteilijalle omistetun näyttelyn seinäpinnoille.  ”Pystytän” Reina Sofiassa oman rinnakkaisnäyttelyn otsikolla Pessoan sanoin

To think is to want to transmit to others what you feel you sense.

Väistämättä pysähdyn mestaritöiden edessä. Pakahdun teoksista a’ la Tapies. Hartaana seuraan lapsiryhmien kerääntymistä Guernican eteen, kuin ehtoollista vastanottamaan. Ja tämäkin vielä. Kaikki alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat ovat oikeutettuja vapaapääsyyn.

Reina Sofia, Madrid. 21.2.2018

 

 

DSC02149.JPG

Retrato de Fernando Pessoa

José de Almada Negreiros, 1964


DSC01824.JPG

Aurora Lubas

Kosteat ihmisen kokoiset räsynuket, ajelehtivat pakolaiset kannetaan syliin ja jalkojen juureen. Näin aloittaa performanssitaiteilija Aurora Lubos Welcome-esityksensä Teart Wybrzezen ullakkotilassa. Pienistä kaiuttimista kuuluu koiran haukkua, rukouksia, laineet. Aurora toistaa hiekkarannalle ajelehtineiden ruumiiden asentoja katsomorivien välissä, lattialla, joka on peitetty pakolaisille jaettavilla harmailla huovilla. Tunnelma tiivistyy, kun kolme isoa granaattiomenaa murskataan harkkoja vasten. Taustakankaasta heijastuu videokuva, jossa pakolaiset jonottavat pääsyä Puolaan. Aurora puhuu kieltä, jota en ymmärrä. Aurora välittää tarinan, jonka tunnistan. Taiteilija on jo poistunut esityksestä. Yleisö on yhä, eikä tiedä miten päättäisi kohtauksen ja milloin, on nuket. Gdansk 09.12.2017


Muslibegovic House

sijaitsee Bosnian Mostarissa. Huoneet on sisustettu perinteiseen bosnialaiseen ottomaanityyliin. Sisäpuutarhassa tuoksuu ruusut. 20.7.2017

 
DSC00741.JPG

 

Huoneet on sisustettu antiikkisilla numeroiduilla huonekaluilla, silti tunnelma ei ole jäykkä. Viimeistellyn olon tekee pikkuruiselle lapulle kirjoitettu wifi-numero, jonka juuri juuri havaitsee pöytälasin alta. 

DSC00706.JPG
DSC00775.JPG

Silence Noire

Zoulikha.jpg
 

 

Mi enfogue consiste en impulsar fronteras, para crear interacciones entre ellas, kirjoittaa taiteilija Zoulikha Bouabdellah teoksesta, joka on esillä Las Palmasin Centro Atlantico de Arte Monderne -museossa.

Turistisaaren modernintaiteen pyhättö tarjoaa poikkeuksellisen painokasta ja kantaanottavaa taidetta. Museolla on vahva tahtotila herättää keskustelua yhteiskunnallisista kipupisteistä. 

Silence Noire -installaatio koostuu yhdeksästä matosta ja yhdeksästä korkokenkäparista. Musliminaisen seksuaalisuus, ajattelun vapaus, nousee yksinkertaisilla viitteillä keskiöön.

Edellisen käynnin jälkeen museo on avannut myös kattoterassin, jossa voi jakaa tai pohtia kokemaansa. 20.4.2017

 
 

DSC00048.JPG

Chlebicek

Prahalaiseen uudenvuodenaattoon sisältyy chlebicek-leivät, joita kannetaan lähileipomosta valkoisiin pahvilaatikoihin pakattuina. Tilaus tehdään ehdottomasti etukäteen.

Kaviaari-, rapu- ja juustotäytteiset perinneherkut maistuivat, melkein. 31.12.2016